Geschiedenis 

De naam

Rond 1955 heeft Jan Bruns, die actief was in de verdedigingshondensport, een nest duitse herders gefokt. Om opgenomen te kunnen worden in het stamboek moest een kennelnaam worden aangevraagd. De kennel bevond zich op het terrein dat het eerste was in Aerdt na de toenmalige grens tussen Herwen en Aerdt. Met de gedachte dat waakhonden de wacht hielden aan de grens werd voor de naam "De Aerdtse Wacht" gekozen. Deze naam werd officieel geregistreerd door de raad van beheer op kynologisch gebied. In 1966 startte, met geïmporteerde Welsh pony's, een ponyfokkerij en als stalnaam werd vanzelfsprekend voor "De Aerdtse Wacht" gekozen.

Na enige tijd werd er aan kinderen ponyrijles gegeven en er werd een ponyclub opgericht. Deze vereniging kreeg ook de naam "De Aerdtse Wacht". Toen in 1970 een camping werd gestart kreeg deze niet de naam "De Grote Negenoog ", welke naam het terrein in de volksmond had, maar "de Aerdtse Wacht ". Een naam die al enige bekendheid had.

Het begin

Door de komst van het aardgas was de verkoop van kolen in 1966 tot het nulpunt gedaald en de verkoop van huisbrandolie stopte in 1972. Daar in de kampwinkel op de Byland enige ervaring in de recreatie was opgedaan en gezien was dat ouders eigenlijk de hele tijd bezorgd waren over de veiligheid van hun kinderen en zelf niet goed aan vakantievieren toekwamen, werd besloten om in de buurt van het watersportcentrum, maar niet aan het water, een veilige gezinscamping op te zetten. Het aandeel in de kampwinkel werd verkocht en in de boomgaard een toiletgebouw neergezet. Familie en bekenden zetten wat tenten en caravans onder de bomen en 1 mei 1970 werd gestart met camping "De Aerdtse Wacht".

Na een moeilijk begin begon in 1973 de camping te lopen. Een buiten-zwembad kwam er. Dit bad werd in 1992 vervangen door een verwarmd binnenbad. De kantine die aanvankelijk in de voormalige maalderij was gevestigd werd groter door een aanbouw van de kolenloods en in 1976 werd de ponyschuur er ook bijgetrokken.

De werkzaamheden namen toe en de hulp van neven en nichten was welkom. Later kwam de hulp voornamelijk van de drie opgroeiende dochters. Het was een echt familiebedrijf.

Na enige jaren moesten de pony's en paarden plaats maken voor caravans. De camping raakte vol. Door vrijkomende percelen aanliggend aan de camping te kopen (buurmans grond is maar eenmaal te koop) kon de camping uitgroeien tot de huidige omvang. In 2001 werd de camping verhuurd aan dochter Rian en schoonzoon Roger Jacobs en in 2006 werden Roger en Rian eigenaars.

Hoe het was

Op een klein gedeelte van het huidige park was een gemengd bedrijf gevestigd. De inkomsten kwamen uit een kleine buurtwinkel, een maalderij met handel in veevoer, handel in kolen, olie en flessengas en een boomgaard, een weiland en enkele akkers. De brandstoffenhandel was de grootste bron van inkomsten. Jan Bruns werkte, en na zijn huwelijk in 1964 samen met Ine, op het bedrijf van zijn ouders.

Nadat zijn vader op 1 mei 1966 plotseling overleed namen Jan, als enige zoon, en Ine het bedrijf over. Jan had in de jaren 50 gezien dat op de Byland, toen nog een plas waar gebaggerd werd, werd gezwommen en gekampeerd. Hij schreef de gemeente een brief waarin hij verzocht om na enige jaren als recreatie zou toenemen, zoals hij verwachtte, vergunning te verlenen voor de verkoop van ijs en dranken e.d.

Daags na het overlijden van zijn vader kwam de toestemming van de gemeente met de voorwaarde dat er wel een volwaardige kampwinkel moest komen. Daar Jan en Ine ook het gemengde bedrijf over namen hebben ze samen met 'n zwager en 'n 'n zus van Ine deze winkel laten bouwen en geëxploiteerd.

Foto's van vroeger

Heb je vragen? Of wilt u een afspraak maken voor een bezichtiging?

Neem dan contact met ons op, wij nemen graag de tijd om uw vragen te beantwoorden of een rondleiding te geven.

U kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen, of een email sturen via onze site. U kunt natuurlijk ook een afspraak maken voor een rondleiding of het bezichtigen van onze stacaravans.

Stuur een e-mail Bel: +31 (0) 316 - 247331

Recreatiepark de Aerdtse Wacht

Heuvelakkersestraat 18
6913 AB Aerdt (Gelderland)

Gps coördinaten:
Longitude 6 05 18.98 e
Latitude 51 53 10.84 n
kaart

KvK Gelderland: 09015690
Bankrekening: NL13ABNA0510320236
BTW nr: NL809455407.B01
Copyright Recreatiepark de Aerdtse Wacht 2021 - 2024   |  Disclaimer   |  Privacy Statement Design & development by: Timeless Design