Beleving kei: Romeinen en de Bataven

Camping de Aerdtse Wacht heeft door de jaren heen zeker een eigen geschiedenis verkregen. Voor een stukje visuele ervaring hebben wij een beleving kei op ons terrein. U kunt op deze plek de geschiedenis beleven, samen met de in de receptie verkregen informatie. Ook hier waren de Romeinen en de Bataven, zij hebben hier geleefd. Er wordt tijdens graafwerkzaamheden naar klei voor onze huidige steenindustrie nog steeds sporen gevonden van de Middeleeuwen. Een indrukwekkende archeologische vondst door Nederland is het Limes pad dat van Katwijk naar Duitsland loopt door onze gemeente Rijnwaarden. Maar ook een eigen verhaal uit de tweede wereldoorlog van Jan.

kei

Een eigen verhaal uit de tweede wereldoorlog

Tijdens de laatste jaren van de tweede wereldoorlog was de melkfabriek, die schuin tegenover de huidige camping stond, een schuilplaats voor de buurtbewoners tijdens een alarm. De kaaskelder deed dienst als schuilkelder. Doordat de directeurswoning bovenop de kaaskelder was gebouwd was het een vrij veilig verblijf. Als het nodig was werd er ook overnacht. De pekelbakken, waarin normaal de kazen werden gepekeld, dienden als bed voor ons kinderen. Als we gingen zitten kwamen we maar net met ons hoofd boven de rand van de bak uit. De duitse militairen die de kelder ook als schuilplaats benutten zullen gedacht hebben dat ze nu echte kaaskoppen zagen. Zo'n dertig jaar na de oorlog werd de directeurswoning door brand totaal verwoest. Het bouwwerk stortte gedeeltelijk door het dak van de kelder. De ijzeren dakbalken die niet door de brand of het instorten verbogen waren zijn door ons gebruikt bij de bouw van de kantine. Ze zijn nog steeds te zien als staanders en plafondbalken van het laagste gedeelte van de kantine.

Het gedeelte van de kantine waar de bar staat was vroeger de maalderij. Hier bevonden zich de grote maalstenen die aangedreven werden door een 32 pk. krachtstroommotor. In de oorlogsjaren werd ik samen met de zoon van de dikke smid, als het donker was, ingesloten in de maalderij om uit raapzaad of koolzaad olie te persen. Dit koudpersen gebeurde door het handmatig draaien van een soort worstmolen. Dit moest in het geheim gebeuren daar alle olieproducten beschikbaar moesten zijn voor het duitse leger. Terwijl wij in de maalderij bezig waren hielden de beide vaders achter het raam van de keuken in de gaten of er geen onraad was. De door ons geperste olie zal wel voor eigen huishouding of de zwarte handel zijn gebruikt.

Op de toenmalige deel, waar nu de winkel en berging zijn, stond een tijdlang een keukenwagen van het duitse leger. Het zal wel zonder duitse toestemming zijn geweest dat onze voedselvoorraad regelmatig werd aangevuld met artikelen uit deze wagen.

Tot twee maal toe werd de achtergevel van ons huis getroffen door een granaatinslag. Tijdens een zo'n voltreffer werd mijn moeder die op weg was naar de schuilkelder door de luchtdruk tegen de hoek van 'n muur geslingerd. Het lidteken heeft ze altijd gehouden. Het gedeelte van de achtermuur met zijn raampjes dat behouden was is nu nog te zien in de afscheidingsmuur tussen woning en camping.

Verdere oorlogsherinneringen hebben geen directe relatie met de camping of naaste omgeving.

Heb je vragen? Of wilt u een afspraak maken voor een bezichtiging?

Neem dan contact met ons op, wij nemen graag de tijd om uw vragen te beantwoorden of een rondleiding te geven.

U kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen, of een email sturen via onze site. U kunt natuurlijk ook een afspraak maken voor een rondleiding of het bezichtigen van onze stacaravans.

Stuur een e-mail Bel: +31 (0) 316 - 247331

Recreatiepark de Aerdtse Wacht

Heuvelakkersestraat 18
6913 AB Aerdt (Gelderland)

Gps coördinaten:
Longitude 6 05 18.98 e
Latitude 51 53 10.84 n
kaart

KvK Gelderland: 09015690
Bankrekening: NL13ABNA0510320236
BTW nr: NL809455407.B01
Copyright Recreatiepark de Aerdtse Wacht 2021 - 2024   |  Disclaimer   |  Privacy Statement Design & development by: Timeless Design